Wiebes en Colborne in kopgroep Tjeukemeer

Tijdens de sluitingswedstrijd van het Elite-dameswielrennen heeft SwaboLadies.nl opnieuw getoond over een sterke ploeg te beschikken. Zo zaten ze met twee rensters in de beslissende kopgroep.

Runtsje Tjukemar is sinds 2016 de nieuwe sluitingsklassieker van het Nederlandse dameswielrennen. Over een koers van 120 kilometer om het Tjeukemeer wordt er een laatste keer gestreden voor een prestigieuze overwinning. SwaboLadies.nl stond met een sterke ploeg van maar liefst dertien rensters aan het vertrok. Hieronder een aanzienlijk aantal stagiair die volgend seizoen de aansluiting hopen te maken.

De eerste tachtig kilometer bevatte vooral wat speldenprikken. Kleine en grote groepjes wisten een voorsprong van maximaal dertig seconden te pakken, maar kwamen nooit echt weg. Dat Swaboladies.nl wat van plan was, was duidelijk: ze zaten in alle kopgroepen mee. Zo waren Dijksman, Wiebes en Van der Draaij al te zien in enkele ontsnappingen.

Op ruim dertig kilometer van de meet luidde Henrietta Colborne de finale in. Ze ging alleen op avontuur en kreeg later gezelschap van drie rensters. Ploeggenoot Lorena Wiebes had Esther van Leeuwen (De Jonge Renner) en Phaedra Krol (Restore Cycling) met zich mee. De vier kregen een voorsprong van een ruime minuut, maar verloren in de finale veel terrein. Op vijf kilometer van de meet waren er nog maar zeven seconden over.

Simone de Vries (Jan van Arckel) en Meike Uiterwijk Winkel (Team Drenthe) maakten de oversteek, wat de kopgroep extra kracht bijgaf. Hierdoor bleven de zes alsnog weg en mochten ze het in de sprint met elkaar gaan beslissen. Hier bleek Krol de snelste van het stel. Wiebes behaalde een tweede plaats, Colborne werd vierde.

In de achtergrond wist ook Eva Bijwaard zich nog naar een goede uitslag te sprinten. Zij behaalde een tiende klassering.

Bekijk de volledige uitslag hier.