SwaboLadies.nl wil meer in 2018; “De weg van goed naar beter”

2017 was een absoluut topjaar voor de SwaboLadies.nl equipe. Meerdere overwinningen in grote wedstrijden, prijzen van meest aanvallende renster in UCI klassiekers, individuele eindoverwinning in de clubcompetitie en een Europees Kampioene op de weg bij de junioren. Ondanks deze successen is de leiding van het team vol ambitie om een volgende stap te maken.

Team manager Hans Blom geeft een inkijkje in de plannen:”Bij ons team is er een enorme drive om te presteren. De rensters EN de begeleiding zijn continu bezig om te verbeteren en het beste uit zichzelf te halen. Elk jaar zie je zaken verbeteren, zowel aan de begeleiders kant als aan de rensters kant. Ieder jaar denken we dat het niet beter kan, maar toch overtreffen we het jaar ervoor weer. Dit is voor het grootste deel te wijten aan de synergie die de renster onderling, maar ook met de begeleiders en sponsoren hebben.”

Koersen met de #TEAM gedachte
SwABo werkt vanuit de #TEAM gedachte – Together Everyone Achieves More. Wedstrijden win je niet alleen, maar met z’n allen. Iedereen heeft zijn taken, maar heeft ook de verantwoordelijkheid om zich aanvallend te tonen. Vanaf het moment dat de wedstrijd in een plooi valt, dien je te werken en te denken vanuit het teambelang. Wij willen dat “teamdenken” en het bijbehorende gedrag positief stimuleren. Bij het “teamdenken” hoort ook de acceptatie van kritiek (of complimenten) van mederensters en/of begeleiding.

Werken met een topsport mentaliteit
De #TEAM gedachte of de bijpassende gezelligheid houdt niet in dat er soms geen harde woorden zijn. De ambitie van SwABo wordt ook vertaald in duidelijke koers instructies en een eerlijke evaluatie. Om te groeien dienen rensters hun comfortzone durven te verlaten en durven doen wat nodig is om te winnen. SwaboLadies.nl wil een omgeving creëren waarbij toptalenten kunnen leren, in een ambiance van een topsportploeg, maar nog wel de vrijheid hebben om fouten te maken en daarvan te leren. Wij willen geen professionele UCI ploeg zijn, maar wel “the next best thing”.

Een top wedstrijd programma
Om de talenten zich goed te laten ontwikkelen is er ook een top programma nodig. Voor het eerst in de SwABo geschiedenis is het team niet alleen in Spanje ter voorbereiding, maar zal het zoals het er nu uitziet ook de eerste meerdaagse van het jaar rijden in Valencia. Naast deze wedstrijd worden ook de Lotto Cycling Cup, Healthy Aging Tour, Tour de Feminin, maar ook de clubcompetitie verreden. Een goed uitgebalanceerde mix van club wedstrijden in combinatie met passende UCI wedstrijden (vlak of bergop) geeft een jonge talentvolle renster de continue uitdaging om het beste uit zichzelf te halen.

Aandacht voor opleiden
Omdat wij zijn van mening dat het opleiden van rensters meer is dan een aantal jonge rensters bij elkaar zetten, heeft SwaboLadies.nl de afgelopen maanden een opleidingsplan ontwikkeld. Niet alleen houden wij met diverse metingen, testen en gesprekken de ontwikkeling van de renster in de gaten, wij stemmen ook het wedstrijdprogramma weloverwogen op naar aanleiding van het opleidingsprofiel. Vele uren zijn reeds doorgebracht met de rensters om tot een goed inzicht te komen wat de rensters willen; van zichzelf, van de teamgenoten en van de begeleiding. Op basis van al deze input wordt (bij)gestuurd.

Ambities 2018
Voor 2018 willen wij echt de luis zijn in de pels van de professionele teams. De grote teams als Sunweb en Boels zijn niet binnen ons bereik, niet eens in zicht misschien, maar met de huidige bezetting ben ik van mening dat we leuke dingen kunnen doen in de grote wedstrijden. De inzet hier is om 20 tot 30 UCI punten te verzamelen. In de clubcompetitie doen we al twee jaar leuk mee en ook hier hebben best ambities. We willen meespelen in de winst om zowel het team als eindklassement. Daarnaast is het rood-wit-blauwe tricot ook altijd een inzet van de strijd.

Wij kijken met gepast ongeduld uit naar het begin van het seizoen om ons sportief te kunnen meten.

Wij wensen u een gezond, sportief en mooi SwABo jaar toe!