Sponsor DURATEC wint prestigieuze prijs voor innovatie

In het weekend van 6-9 april j.l. was de zevende editie van de prestigieuze jaarlijkse fietstentoonstelling “Bespoked 2017”. De tentoonstelling brengt kleine en middelgrote fietsenbouwers met uitsluitend zelfgebouwde frames samen. De show wordt gehouden in Bristol, Engeland, in het voormalige oude treinstation Brunels , waarbij de architectuur en fantastische omgeving de vakmanschap onderstreepte die we konden bewonderen op de show.

Onze fietsen sponsor, de Tsjechische firma Duratec, nam voor het eerst deel aan de show en presenteerde zij het gloednieuwe frame – de Phantom, een carbon wegrace frame- aan de wereld. Het frame werd afgelopen februari geïntroduceerd in de Tsjechische Republiek en dankzij zijn uniciteit trok het de aandacht van de concurrenten, fietsers en vooral deskundige experts. Het frame wordt gemaakt met behulp van een volledig nieuwe en innovatieve technologie, ontwikkeld in de fabriek van Duratec. Het gehele frame is opgebouwd in een geheel zonder allerlei verbindingen, wat technisch uniek is en zelfs onbegrijpelijk voor deskundigen op het gebied van de composiet verwerkende industrie. Maar dit technische proces geeft de fiets een geheel uniek karakter. Het frame is geïnspecteerd door, onder andere, de specialisten van de UCI, die de technische constructie toetste en bevestigde dat het voldoet aan de criteria voor professioneel gebruik. Het gevolg is dat Duratec de eerste Tsjechische fabrikant is die is toegevoegd aan de prestigieuze lijst met frames van de UCI.

De kwaliteit van het Duratec Phantom frame en zijn uitzonderlijk vakmanschap werden in Bristol beoordeeld door een panel van deskundigen , om vervolgens de firma Duratec de “Steve Worland Innovatie Prijs” toe te kennen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan ondernemingen die nieuwe productietechnieken introduceren voor het produceren van (race) fietsframes. De award werd in ontvangst genomen door Kateřina Duchková, de manager van de firma Duratec.

“Het panel was anoniem en beoordeeld alle exposanten tijdens de eerste dag van de show, die zeer hectisch was voor ons. Een groot aantal mensen waren geïnteresseerd in alle details die we gepresenteerd hadden op de stand. Zij waren niet alleen geïnteresseerd in de Phantom, maar ook in de mallen, de vezels en de verwerking ervan. Ik was verrast van het niveau van de vragen van de deskundigen in de loop van de dag. Voor ons heeft de prijs grote waarde en prestige omdat we niet alleen ons eigen product presenteren, maar een product ontwikkelde en produceerde in de Tsjechische Republiek,” zei Kateřina Duchková.

Aan het einde van de show werd de firma Duratec omschreven als de grootste mondiale speler op het gebied van op maat gemaakte frame bouw omdat haar jaarlijkse productie aanzienlijk hoger is dan die van de andere bedrijven die hun producten presenteerde.