Overdenkingen van een Team manager: Open brief aan Jacques Brinkman

Geachte heer Brinkman, beste Jacques,

Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik je tutoyeer, we komen ongeveer uit dezelfde lichting. Het geeft me geen extra rechten, maar het maakt het schrijven wat aangenamer. Hoewel ik hockey niet op de voet volg, staat de tv wel altijd aan als het Nederlands team speelt. Sport op hoog niveau is altijd interessant om te volgen, dus heb ik ook vele wedstrijden van jou gezien. Jij staat met het aantal interlands ver boven onze voetballende “Goden zonen” en met de deelname aan vier (!) Olympische Spelen en daarbij drie medailles scoorde, ben je een nagenoeg onovertroffen sporter. Ik heb je dus hoog in het vaandel staan als sporter.

En toen kwamen jouw columns… “Geef doping vrij 1, en 2”

Ik heb de columns meerdere malen gelezen, ik heb ze achterste voren en onderste boven gelezen, maar ik kom er niet uit. Ik blijf zitten met de “WAAROM-vraag”.

WAAROM heb je het opgegeven? Ik snap dat we vechten tegen een bierkaai, dat het systeem niet werkt, dat er geen eerlijke concurrentie is en dat je sporthart huilt als er weer een overwinning gebaseerd blijkt een apothekersrecept. Heb je in je sporters carrière echt zoveel onrecht gezien dat je beseft dat dopingbestrijding zinlozer dan zinloos is? De zogenaamde ijsbeer in de woestijn?

WAAROM stel je een middel voor dat erger is dan de kwaal? Met het legaliseren van doping, kan je meteen stellen dat je doping MOET gebruiken bij topsport, anders heb je niets meer in topsport te zoeken. Zonder doping ben je dan net zo kansloos als een Nederlandse voetbalclub in het Europese voetbal. Na de volwassenen topsport, zal ook de topsport jeugd aan de stimulerende middelen gaan om zo het verschil te kunnen maken (of bij te blijven bij…) met de andere top-kids en een miljoenen contract te kunnen binnenslepen. Ook zal het openstellen van de dopinggrenzen gevolgen hebben voor de breedtesport, want ook daar zijn belangen.

Ik verwacht van jou geen excuus zoals:”alleen voor de topsport”, “of slechts beperkt aantal middelen”, want dan blijft het probleem bestaan, het wordt alleen een verschoven.

WAAROM wordt er niet gedacht aan de gezondheid? Doping zorgt voor een disfunctioneel lichaam wat op korte termijn voor sportief gewin kan zorgen, maar op lange termijn voor een kapot lichaam; opgerookt. Omdat sporters geen grenzen meer hebben, hoeven die ook niet opgezocht te worden en zal sporten doodsoorzaak nummer 1 worden. Zonder medicus te zijn, kan ik bewijzen te over aandragen dat dit een feit is.

WAAROM noem je een van de Nederlandse topatleten? Met het noemen van een naam, noem je er 1 teveel of duizenden te weinig. Direct met de naam werd de discussie afgeleid van het probleem en jouw voorgedragen oplossing naar een persoon. Terecht voelde deze sporter zich aangevallen, want hoe kan je je verdedigen tegen een mening. Als sporter ben je niet onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Je bent als (top)sporter vaak opgejaagd wild dat te pas en te onpas moet aantonen onschuldig te zijn in allerlei soorten van tests.

WAAROM laat je het lijken dat het “(onbevoordeeld) genieten van”, belangrijker is dan de sportprestatie zelf? Vroeger hadden we Julius, en hij gaf ze brood en spelen. Gaat het daarom? Sporten en prestaties voor de bühne? Is sporten niet juist de basis waarin we onszelf en onze toekomst voorhouden dat met veel oefenen, hard werken en goede inzet bepaalde doelen bereikt kunnen worden? Is sport niet meer dan alleen viagra-entertainment (met een pil heb je resultaat) voor de massa?

WAAROM vind jij het openstellen van de grenzen zo goed? Na medische doping, is er ook mechanische doping, computerdoping, en allerlei andere soorten van list en bedrog, wat het mogelijk maakt om een sport prestatie te beïnvloeden. Zolang er mensen zijn die sporten, zal er geprobeerd worden om oneigenlijk te winnen, we zijn namelijk mensen en kunnen niet tegen ons verlies.

Beste Jacques, ik hoop dat het legaliseren van doping helemaal jouw doel niet was. Ik hoop dat dit een vooropgezet plan was en dat je juist een storm wilde creëren, om een breed gedragen discussie te ontvlammen. Ik hoop dat jij jouw column als het enige middel beschouwde dat je had, om deze discussie te doen ontvlammen. Dat jij daardoor verketterd zou worden had je allang ingecalculeerd. Jij als topsporter weet namelijk hoe de hazen lopen. Ik zou zo graag de discussie met jou aangaan om te horen wat jouw echte achterliggende gedachte is, wat jouw geheime missie is.

met respect en vriendelijke groeten,

Hans Blom

Team manager SwaboLadies.nl

PS. Je mag altijd een rondje mee komen rijden met ons (doping vrije) team als je in de buurt bent.