Overdenkingen van een Team manager: Het juichpak van Roy Donders

We zijn het staartje van het eerste deel van het seizoen genaderd, waarin veel klassiekers van de clubcompetitie zijn verreden en het NK TT en weg op de planning stond. Het is was een bewogen maand en niet alleen voor SwaboLadies.nl

Wij zoeken een sponsor voor een bus.

Aan het begin van het seizoen had ik wat contact over de app met Roy Donders. Het ging over een juichpak voor Lorena, want onze sprinter droeg de nationale driekleur en kon in de clubcompetitie leuke dingen laten zien. We wilden Lorena dus een juichpak geven. Roy vond die wielrenshirtjes niet zo interessant, maar hij zou me nog bellen. Het is inmiddels juli, Lorena heeft pijn in haar armen van het juichen, maar Roy is denk ik mijn nummer kwijt. Mijn telefoon is wellicht kapot, want ik zou ook nog gebeld worden door de hotelmanager; ook niets van gehoord. Ik overweeg een therapeut om mijn telefoon van zijn rinkelangst af te helpen.

Wij zoeken een sponsor voor een bus.

De clubcompetitie in het derde jaar van haar bestaan voor ons best leuk, en we zien dat diverse clubs ook diverse doelstellingen hebben. Restore en De Kanibaal gaan voor het ploegenklassement, wij voor het individuele klassement, dus mijn verwachting is dat Jan van Arkel beide wel zal winnen. Dat zijn Duitsers van het vrouwenwielrennen (in de positieve zin van het woord). Het enige wat nu ontbreekt is echte koers, maar ik moet ook toegeven dat, net als vorige jaar, de weergoden niet meewerken. De hele week waait het, maar tijdens de clubcompetitie is het windstil.

Om de clubcompetitie en de kraamkamer van het professionele vrouwenwielrennen meer body te geven, wil ik ook de uitdaging meegeven om in 2018 naast de Holland Ladies Tour ook een clubcompetitie meerdaagse te organiseren, een soort Olympia’s tour voor vrouwen. De hele infrastructuur ligt er al, dus waarom kan dat er niet naast. De professionele vrouwen geven aan dat het ook makkelijk is om naast een heren wedstrijd een dameswedstrijd te organiseren, dus dit moet helemaal een appeltje-eitje zijn…. toch? En het hoeft niet eens op TV.

Wij zoeken een sponsor voor een bus.

Wat was meer besproken afloop van het NK? De tactiek van de grootste ploeg van het NK, of het rijden van amateurvrouw Minke van Dongen? Ik hou het op het rijden van Minke, als amateurvrouw rijdend tussen het geweld van de profs. Slechts enkele honderden meters verwijderd van het roodwitblauw werd ze teruggegrepen door de achtervolgende wolven van het peloton, aangevoerd door Parkhotel. Het bleken echter schapen in wolfskleren, want de achtervolging leidde tot niets, alleen dat de dapperste moeder van het peloton niet kreeg waar ze recht op had. Waardering en complimenten alom, maar de trui was gevlogen.

Wij zoeken een sponsor voor een bus.

Terug naar het juichpak van Roy Donders, tenminste naar het juichen. Heb je wat te juichen, is je team er niet.. dat lijkt me best kut. Waar juich je dan voor? Alle tegenstanders staan er, tonen respect, klappen voor een mooie prestatie… heeft je eigen team even een afslag eerder genomen. Nu moet ik ook wel zeggen dat bij wielrennen er best wel wat geleerd kan worden van de Formule 1. Champagne, mooi-boys, een grote beker…. Het ontbreekt een beetje aan show bij het dameswielrennen. Een mooie uitzondering is de AGR voor vrouwen. Briljant was het promofilmpje met enkele dames, maar NOG briljanter was de reactie van Bruno Bobbink. #BAM, in 1 keer, met 2 lullige filmpjes, waren alle kosten van de AGR voor vrouwen terugverdiend. Zo moeten sponsoren tegen sponsorship aankijken. Niet wachten op meerwaarde vanuit de kijkcijfers. Petje af voor Radler en voor Bruno!

Wij zoeken een sponsor voor een bus.

“And back to me.. look I am on a horse” .. Ik wil nog even roddelen… Wist u dat de KNWU vergeten was om leiderstruien te bestellen voor de clubcompetitie. In het kader van “foutje bedankt”, kreeg onze kleine kwiebus met haar 55kg en 1mtr56 een L trui uitgereikt om in te rijden, formaatje galajurk dus. Sowieso is een L in het vrouwen peloton wat ambitieus. De meest gangbare maten zijn “S” en “XS”. Ik moet wel zeggen: “ere wie ere toekomt”, want vlak voor de race kwam de redder op het witte paard (witte auto) Wim Klement een juiste maat brengen, waarvoor dank.

Wij zoeken een sponsor voor een bus.

Mag ik op de valreep ook een lans breken voor wat wijzigingen in de KNWU reglementen:
– Top junior rensters mogen UCI wedstrijden rijden.
De KNWU hanteert de regel dat er wedstrijden genoeg zijn in Nederland en dat het niet nodig is om de jeugd UCI wedstrijden te laten rijden. Op zich is dat een zeer valide regel, aangezien deze wedstrijden vaak meer stuk maken dan iets opleveren. Jeugd gebruiken om een team op te vullen is uit den boze. Echter er zijn in Nederland een aantal toptalenten die best meer weerstand mogen krijgen om de ontwikkeling te maximaliseren. Daarnaast kun je bij de nieuweling/junior wedstrijden op voorhand de winnares al opschrijven en de wedstrijd op papier afdoen.

– Overgang van amateur rensters naar UCI teams wordt net als bij UCI teams aan periodes gebonden.
Wat is momenteel de drijfveer voor een profteam om een volledig team samen te stellen in oktober. Wat zegt dat over de vorm in maart? Het is toch veel makkelijker om naast het door de UCI verplichtte aantal te kijken wat er in maart aan prinsessenvolk rond rijdt en je team te completeren met de meiden die dan “hot” zijn. Dat je een amateurteam naar de klote helpt is voor een hotelmanager niet relevant.

– Een clubcombinatie tussen UCI en clubteam niet meer toestaan. Op zich vind ik het al ridicuul dat dit gebeurt, dat een profteam zichzelf niet kan bedruipen, maar dat ze daarna kosteloos voor een aanvulling kunnen gaan zorgen vanuit een clubteam, dat niet eens het jaarbudget heeft wat gelijk is aan het maandsalaris van de kopvrouw… hoe noem je zo iets ook al weer???

– Als je dit dan toch toestaat, dan wellicht een gestructureerde samenwerking, op papier uitgewerkt, met ook wat geldstromen erbij.

Uit persoonlijke interesse ben ik erg benieuwd hoe bepaalde clubteams omgaan met de belangen tussen profteam A bij de mannen en profteam B bij de vrouwen. Soms besef je gewoon even niet dat je al een Lot(to) uit de loterij hebt. Als ik Richard Plugge was zou ik gewoon in de regio Leiden gaan kijken naar een leuk en betrouwbaar clubje.

Wij zoeken een sponsor voor een bus.

Wij zijn leuk en we zoeken……… en u moet de groeten van Roy hebben.

met vriendelijke groeten,

Hans Blom
Team manager SwaboLadies.nl