Overdenkingen van een Team manager: 2017, het zou helemaal niets worden

Begin 2017 werd er door menig volger van SwaboLadies.nl met gefronste wenkbrauwen naar de nieuwe selectie gekeken. De blikvangers van 2016 als Olga de Boer, Minke van Dongen en Esther van Veen verdwenen van het Swabo-toneel en met Ashlynn van Baarle die langdurig geblesseerd was, was de zowel de ervaring en als de kwaliteit verdwenen uit de Swabo selectie…… tenminste, volgens de Swabo-trend-watchers.

Met het vertrek – om in klaverjastermen te spreken – van het hoofdbestuur van de selectie, kwamen er ook nieuwe, jonge talenten. Hoe jong? Piep!

Met Kleine Steigie (Nicole Steigenga), Engelse Henri (Hernietta Colborne), Baksie (Marissa Baks) en Giebel (Lorena Wiebes) hadden we 3 eerste jaars en een junior nieuw in het team, die de 50 jaar ervaring en hardheid – die vertrokken waren – moesten gaan vervangen. Om de verjonging nog eens te verjongen, sloot ook eerste jaars junior Eva Bijwaard later in het seizoen aan bij wedstrijden in de clubcompetitie.

Nu we het einde van het seizoen naderen kijken we terug op een eerste plek van Giebel in zowel het algemeen als het jongeren klassement van de clubcompetitie. Tevens deed ze ook nog even leuk in Italie, door de Trofea Binda te winnen met het Nederlands team, en won ze onlangs het EK junioren in Denemarken. Giebel gaat global en zal naar alle waarschijnlijkheid voor een zeer leuk UCI team uitkomen (stay tuned). Kleine Steigie verraste in het begin van het seizoen al. Na een mooie ontsnapping in de Volta met 5 professionele wereldtoppers (werd 5e), besloot ze in de Healthy Aging Tour gewoon eens leuk te doen en bij de kopgroep van 8 weg te rijden en bijna 30km solo te gaan. Winnen deed ze net niet, maar naast de trui van meest aanvallende renster, hield ze er ook een prof contract aan over. Voor ons als team best Kilo-Utrecht-Tango, maar voor haar een droom die uitkwam.

Naast de jeugd kwamen ook de andere rensters met mooie resultaten. Mariek (Marieke van Witzenburg) toonde enorm karakter door enorme aanvalslust en kon meerdere podium plekken bemachtigen. Bier (Eveline de Groot) deed in Enkhuizen een podium plekje in het zakje en Henri weet na meerdere podiumplekken ook de aandacht van een Spaanse profploeg op zich gericht. Crazy Malin (Malin Eriksen) was heel erg diep gegaan tijdens de Healthy Aging Tour, maar deze inspanning betaalde zich later uit. Meerdere wedstrijden voor de Noorse selectie gereden, met ook als hoogtepunt de witte trui (beste jongere) in de Noorse clubcompetitie. Als een mooie “Buddleja davidii” bloeiden Kimmetje (Kimberly Nieuwerth) en Teddy (Tessa Dijksman) in augustus . Ook zij mochten het podium beklimmen in meerdere criteriums.

Als laatste wil ik Tempie (Ingrid Tempert) nog even benoemen. Tempie mag ik geen Tempie noemen (maar ook geen Inkie…want dat was Ingird Stolwijk). Ik doe het nu toch. Tempie deed een Dongetje (Minke van Dongen) in Zwolle… 60km solo in de UCI wedstrijd van IJsseldelta. Regen, wind (tegen) en toch 60km alleen rijden… ik nam mijn hoedje af. Uiteraard won ze niet de race, maar won wel alle respect. Wederom een prijs voor de meest strijdlustigste renster in een UCI wedstrijd. Tempie gaat ons allen verlaten, wat wij jammer vinden, maar ze heeft de beste reden om ons te verlaten. Wat is de reden?? Dat zeg ik niet… stay tuned!!!

Tellen de resultaten van Heek (Anne Huinen), Hannie (Hanneke de Goeje), Bonnie (Bonne Knibbe), Zoef (Sofie van Horik) en doctor Tessa (Tessa Veen) niet mee dan? Tuurlijk wel, maar als ik dat erbij kalk gaat Frank Kwanten weer zeggen dat het stuk te lang is.

En volgend seizoen? Volgend seizoen heeft jeugd weer de toekomst. We zien het allemaal niet zo zwaar in. Dan weeg ik 30kg minder als het goed is.

met vriendelijke groeten,

Hans Blom
Team manager SwaboLadies.nl