Single Blog Title

This is a single blog caption

Ida Johansson previews the 2019 UCI Cyclocross World Championships

Ida Johansson will represent Sweden at the 2019 UCI Cyclocross World Championships. The reigning Swedish U23 cyclocross champion, part of the SWABO Women Development U19 Team, will be riding the U23 women’s race in Bogense.

It will be Johansson’s first world championships as a rider and naturally, the young Swede is looking forward to it: “I was a ten-year-old kid when I saw Mark Cavendish grabbing the world title in 2012. Since then I have been riding four European championships as a youth rider, but actually participating in the world championships is a different story. It’s a dream coming true.”

Johansson (16) will be one of the youngest riders in the U23 women’s race. “As a first year junior rider it is a bit frightening to be surrounded by superstars such as Ceylin del Carmen Alvarado, but the pressure from myself and the team is zero. I think it’s a great chance to experience how things work at this level. Of course, I’m going to ride my heart out on Sunday, but I primarily see this as a fantastic learning opportunity. Hopefully, thanks to this amazing experience I will be able to compete for the medals over the coming years.”

In the run-up to the 2019 UCI Cyclocross World Championships, Johansson joined the SWABO Women Development Team in Cambrils for a training camp. “It’s been such good training, nice weather and most of all fun times with the riders and the crew. I think this preparation has helped me a lot because in Sweden there have been lots of snow and low temperatures in the last weeks. I’m ready for 40 minutes of all-out-suffering on Sunday..”

The U23 women’s race at the 2019 UCI Cyclocross World Championships will start at 11.00 CET.

Ida Johansson blikt vooruit op WK veldrijden

Ida Johansson vertegenwoordigt Zweden bij de wereldkampioenschappen veldrijden. De Zweedse beloftenkampioene, onderdeel van het SWABO Women Development U19 Team, zal starten in het WK voor beloften vrouwen.

Voor Johansson wordt het de eerste keer dat ze aan een WK meedoet. Logischerwijs kijkt ze er erg naar uit. “Ik was tien jaar toen ik Mark Cavendish in 2012 de wereldtitel zag pakken. Sindsdien heb ik vier Europese kampioenschappen gereden, maar deelnemen aan een WK is toch nog iets anders. Het is een droom die uitkomt.”

Johansson (16) zal in Bogense één van de jongste deelneemsters zijn. “Als eerstejaars juniore is het een tikje beangstigend om tussen grote namen als Ceylin del Carmen Alvarado aan de start te staan. Desondanks is het een geweldige kans om ervaring op te doen. Natuurlijk ga ik zondag mijn uiterste best doen, maar ik ga mijzelf geen druk opleggen. Ook het team ziet dit vooral als leermoment. Dankzij de ervaring die ik hier opdoe kan ik de komende jaren hopelijk meedoen om de medailles.”

In voorbereiding op het WK werkte Johansson afgelopen winter een hele reeks veldritten af. Afgelopen week was ze samen met de rest van de ploeg aanwezig op het trainingskamp in Cambrils. “Ik heb geweldig kunnen trainen. Het weer was goed, in tegenstelling tot thuis in Zweden, waar het de afgelopen tijd veel heeft gesneeuwd en koud was. Danzkij de andere rensters en stafleden was het een geweldig trainingskamp waardoor ik helemaal klaar ben om zondag 40 minuten te knallen.”

Ida staat samen met de andere beloften vrouwen om 11.00 uur CET aan de start van het WK veldrijden.

Photo: Gert-Jan Warrink