Daniek Hengeveld: "Mooi om met titel op zak te beginnen aan nieuw avontuur bij SWABO"

Aan de vooravond van de officiële start van haar avontuur bij het SWABO Women Development Team beleefde Daniek Hengeveld een zeer succesvol NK baanwielrennen.

Daniek Hengeveld: “Mooi om met titel op zak te beginnen aan nieuw avontuur bij SWABO”

Daniek Hengeveld, nieuwkomer bij het SWABO Women Development Team, beleefde een uiterst succesvol Nederlands kampioenschap baanwielrennen. De eerstejaars juniore mocht thuis een gouden en een zilveren medaille een mooi plekje geven in haar prijzenkast.
 
Moe maar voldaan doet ze haar verhaal na vier intensieve dagen in het Omnisport te Apeldoorn: “Ik begon met een vijfhonderd meter, wat niet mijn sterkste onderdeel is.” De ervaring van het starten in de startmachine en de daaropvolgende vierde plaats gaf haar het nodige vertrouwen voor de tweede dag van de baankampioenschappen, waarbij ze voor de eerste keer op het podium mocht staan.
 
Op de twee kilometer individuele achtervolging reed Hengeveld na een goede kwalificatie een nog betere finale, al was ze net niet opgewassen tegen Eline van Rooijen. “Natuurlijk is het jammer dat ik daar met een halve seconde verschil de titel misloop, maar ik was wel erg tevreden met mijn prestatie.”
NK Baan 2018 brons Daniek Hengeveld (Julia Zwaan)

Daniek op het podium na de individuele achtervolging. Foto: Julia Zwaan

 
En een dag later mocht de jonge Nootdorpse alsnog op het hoogste treetje van het podium plaatsnemen. Na de keirin mocht ze de rood-wit-blauwe trui aantreken. “Na een mindere kwalificatie besloot ik in de herkansing al op twee ronden van het einde aan te gaan. Die tactiek werkte zo goed dat ik in de finale precies hetzelfde heb gedaan.” Hoewel haar concurrenten nog sterk op kwamen zetten wist Hengeveld uiteindelijk met twee duizendsten van een seconde de nationale titel te pakken.
 
Niet lang na de keirinfinale moest Hengeveld opnieuw aantreden op het Apeldoornse houtwerk. Samen met Maud Rijnbeek reed ze de koppelkoers: “Een mooie ervaring, maar ook erg zwaar, want het ging heel hard. Ik ben blij dat we nog vier punten konden pakken.”
 
Op de vierde en laatste dag van het NK baanwielrennen kon Hengeveld geen potten meer breken in de scratch. Ze werd vijfde. “Het was een afwachtende wedstrijd waarin er veel naar elkaar gekeken werd. Ik liet me een klein beetje verrassen, waardoor ik geen medaille meer kon halen. Jammer, maar ik kan desondanks erg tevreden terugkijken op het NK! Het is mooi om met een titel op zak te beginnen aan mijn nieuwe avontuur bij SWABO.”
 
Het NK was voor Hengeveld het laatste optreden in het shirt van Westland Wil Vooruit. Vanaf 1 januari rijdt ze officieel voor het SWABO Women Development Team. “Ik heb er alle vertrouwen in dat ik daar veel kan leren, zowel van de meiden bij mij in de ploeg als de rensters in de andere teams. Ik hoop eerst op goede prestaties in de voorjaarsklassiekers. Ik zou het heel gaaf vinden om de Omloop door Het Land Van Kleine Hein voor het tweede jaar op rij te winnen en ook Gent-Wevelgem staat op mijn verlanglijst. Maar ik wil me vooral als wielrenster blijven ontwikkelen.”